>  >  > 
Een weekend in Chaumont sur Loire

Waarom komt u dit najaar niet genieten van een vakantie of een lang weekend voor een tour langs de kastelen van de Loire met Europcar?
Heeft u Chambord, Chenonceau, Cheverny en Amboise reeds ontdekt, maar nog niet gedacht aan het kalme Chaumont sur Loire?

Het kasteel staat op de Werelderfgoedlijst

1_chateau_chaumont-sur-loire-1024x683

In deze gemeente, gelegen tussen Ambroise en Blois, bevindt zich een prachtig kasteel dat zeker niet overtroffen wordt door de bekendere rivalen. Het fort werd gebouwd in de elfde eeuw om de grens tussen de graafschappen Blois en Anjou te kunnen bewaken. Het kende echter een noodlottig bestaan: het werd volledig verwoest door Louis XI maar werd later heropgebouwd. Het kasteel bleef gedurende vijf eeuwen eigendom van de familie Amboise, alvorens in 1550 overgenomen te worden door Catherine de Médicis. Ze hadden er echter weinig belangstelling voor en lieten het 10 jaar later over aan Diane de Poitiers, waardoor het door de handen is gegaan van twee grote vorsten uit de Franse geschiedenis. Het was Diane die de werken begon om het kasteel het Renaissance-karakter te geven.
Ook in de negentiende eeuw mengde een vrouw zich in de toekomst van dit gebouw: in 1875 werd Marie-Charlotte-Constance Say samen met haar echtgenoot prins Henri-Amédée de Broglie de nieuwe kasteeldame van dit prestigieus domein. Ze voerde verbeteringswerken door waardoor deze plaats een van de meest gerespecteerde werkt, met name voor haar recepties. Royale stallen maakten dit unieke verblijf compleet.
Sinds 1938 werd het kasteel niet meer als privé-eigendom gebruikt, en lieten de eigenaars toe om het in te schrijven op de Werelderfgoedlijst om eigendom van de regio Centre-Val de Loire te worden. Zo hebben deze vrouwen het kasteel gevormd tot de bijzondere plek die het vandaag is.
Niet alleen het kasteel en de stallen verdienen een bezoek, maar ook het Tuinfestival dat jaarlijks meer dan 400 000 bezoekers ontvangt is een evenement wat je niet mag missen.

Het tuinfestival geniet internationale faam

2_festival_jardins_goualoup

Dit evenement viert in 2016 haar 25-jarig bestaan, en de toekomst ziet er nog rooskleurig uit als men kijkt naar de geweldige reputatie van het feest.
Gedurende deze 25 jaar werden meer dan 700 tuinen ontworpen en gecreëerd om getoond te worden tijdens het festival, wat in 2016 plaatsheeft van 21 april tot 2 november in het hart van het Goualoup park, de in 2012 gebouwde annexe van het historische park.
In lijn met de hedendaagse vragen over de vegetatie, het behoud ervan en de biodiversiteit, promoot het evenement nieuwe soorten en fruitbomen. Mis deze unieke kans niet om planten te ontdekken die bijvoorbeeld kunnen helpen in de strijd tegen de opwarming van de aarde.
Naast dit wetenschappelijke aspect, kan u natuurlijk ook simpelweg komen genieten van deze formidabele tuinen. Getalenteerde landbouwers strijden elk jaar met hun verbeelding en kennis voor de prestigieuze prijs die de meest geslaagde tuin beloont. Wat is het toch geweldig om ongeremd te kunnen genieten van de combinaties van materialen, kleuren en geuren!
Ook tijdens de rest van het jaar blijft het “Goualoup” park open voor het publiek: je moet enkel een toegangsticket tot het domein kopen om de moderne kunstinstallaties te bewonderen die erin verspreid staan.

De omgeving: uitstap naar Blois

3_Blois_church

De stad Blois, met uitzicht op de Loire en bereikbaar door een prachtige stenen brug, is een parel om te ontdekken, niet ten minste om de Saint-Louis kathedraal. Deze staat geklasseerd als een historisch monument sinds het begin van de 20e eeuw. Door haar gotische stijl doet het je denken aan de Notre-Dame in Parijs. In de zeventiende eeuw werd dit bouwwerk tot kathedraal verheven. Haar muren staan er al heel lang: enkel de Notre-Dame werd in het tweede deel van de 19e eeuw eraan verbonden.
Het bezoek aan de stad wordt nog aangenamer door de pittoreske façade van het kasteel. De tuinen ‘jardins des Lices’ naast het kasteel zijn een geweldig kader voor een rustige wandeling met zicht op de façade van het kasteel. De tuinen van het bisdom bevatten botanische schatten en verschillende kruiden die u heel het jaar lang kan bewonderen. Al slenterend door de straatjes van Blois, zal u versteld staan van de Louis XII fontein, een historisch monument.

Na het ontdekken van zoveel schoonheid op zo’n kleine afstand, zal u zeker en vast boordevol inspiratie zitten voor een volgend avontuurlijk weekend!

Comments

comments

Deel het artikel