>  >  > 
Roadtrip: Nieuw-Zeeland via de wegen van het Zuidereiland

Ontdek de contrasterende landschappen van Nieuw-Zeeland tijdens een onvergetelijke roadtrip langs de oostkust. Er gaat niets boven het rijden door de wilde vlakten van het Zuidereiland waar alle rijkdommen van het gebied in al zijn facetten te bewonderen zijn. Van het noorden naar het zuiden brengt uw route u langs mythische fjorden en gletsjers naar de gouden stranden en turquoise wateren van het Nationale Park Abel Tasman, via de immense meren en de besneeuwde toppen van het midden.

 Christchurch : vertrekpunt

1_Christchurch

Bij aankomst op het vliegveld staat uw huurauto van Europcar al klaar, zodat u met een half uur in Christchurch kunt zijn, midden in de gevarieerde landschappen van Canterbury, een regio met pieken en vlakten.
Ervaar de warme sfeer van de grootste stad van het Zuidereiland, met recht de “Parkstad” genoemd, terwijl u over het Cathedral Square loopt rond de anglicaanse kerk, en door de woonwijken of de botanische tuin van Hagley Park.

Aan het begin van uw roadtrip biedt Christchurch u een keuzeprogramma: culturele bezoeken in het kader van architectuur en geschiedenis met duidelijke british invloeden, sportieve activiteiten (ski, rafting, ATB, golf…) en de rijkdom van het natuurlijk erfgoed.

 Richting Akaroa

2_Akaroa

Op 87 kilometer van Christchurch ligt Akaroa, « lange baai» in Maori, dat een omweg zeker waard is. Reken op ongeveer een uur om bij deze unieke Franse stad in Nieuw-Zeeland te komen, dat in de XIXe eeuw gesticht is door kolonisten.
U heeft 2 opties: via de SH574, de kronkelige route over de berghelling, met unieke vergezichten over de baai, die alleen wel een licht voertuig vereist, of via de SH75, de kortste en meest rechtstreekse route, aanbevolen als u prettig wilt rijden door de groene heuvels waaruit Akaroa langzaam opdoemt.

Als u afbuigt op Summit Road volgt u het schiereiland Banks tot aan de bestemming, waarbij u de bergkam doorkruist. Anders rijdt u rechtstreeks naar Dalys Wharf, een charmante kleine haven met leuke winkeltjes en uitzicht op zee.

 Kaikoura, tussenstop in de natuur

3_Kaikoura

Langs de 190 kilometer lange weg naar Kaikoura kunt u overal lekker eten, eerst in de wijnbouwregio Waipara en dan in de caravans langs de weg, waar men voor weinig geld heerlijke, verse kreeft verkoopt.
Kaikoura, een kuststad tussen zee en bergen, belooft u unieke ontmoetingen om nooit te vergeten met dolfijnen, walvissen en zeeleeuwen, die worden aangetrokken door rijke wateren van de Stille Oceaan.

Voordat u weer achter het stuur stapt, moet u echt even de rivierkreeft proeven, het toppunt van de plaatselijke gastronomie, waaraan de stad haar Maori-naam aan dankt; kai betekent eten en koura is rivierkreeft!

 Met de auto naar het Nationale Park Abel Tasman

4_Parc_National_Tasman

Vanuit Kaikoura kunt u via de stad Nelson, via snelweg 6, naar het Abel Tasmanpark; een lange weg van 290 kilometer.

Dit park ligt op het noordoostelijke punt van het Zuidereiland, en is het kleinste park van het land, maar wel het meest bezochte. Om van het panorama te genieten, waarbij droomstranden, majestueuze fjorden, steile afgronden van graniet en weelderige bossen elkaar afwisselen, neemt u de Coast Track, dat beroemde pad dat veel wordt gebruikt door de vele wandelaars, waarna u met een taxi boat terug kunt naar uw auto.

 Punakaikii, toegangsweg naar de Pancake Rocks

5_Punakaiki

In minder dan vier uur rijdt u via de westelijke weg naar Punakaikii, langs de kust van de Tasmaanse Zee, tegen een achtergrond van zwart zand en wilde begroeiing, door het nationale park Paparoa. En dan staat u aan de voet van de Pancake Rocks, die zo genoemd zijn vanwege hun karakteristieke structuur, die lijken op gigantische stapels pannenkoeken van kalksteen! Een adembenemend spektakel, vooral tijdens vloed, wanneer de zee zich in de rotsholten boort, wat indrukwekkende geisers van zout water produceert.

 Langs de Gletsjers van het Zuidereiland

6_Glaciers

Een panoramische route van 240 kilometer strekt zich uit van het land rond Greymouth, gemarkeerd door de geschiedenis van de goudkoorts, tot de hoogste toppen van het Zuidereiland, de Cook- en Tasmanberg, en geeft u toegang tot de regio van de Gletsjers.
De dappersten gaan te voet, en de liefhebbers van sensatie met de helikopter, er zijn vele wegen die u uitdagen om iets bijzonders te ervaren met het beklimmen van de Gletsjers Franz Josef en Fox.

 Bestemming Queenstown

7_Queenstown

Voor diegenen die zich een coureur wanen, 330 kilometer en ongeveer 4 uur rijden oer een kronkelweg door de bergen, via de Haast Pass. Dan, over de hoogste weg van Nieuw-Zeeland, op weg naar Queenstown, wereldwijd erkend als hoofdstad van de buitenactiviteiten. Dus leef u lekker uit voordat u verder reist!

 Fjordland via de mooiste route van Nieuw-Zeeland

8_Fjordland

Als u eenmaal de politiecontroles in Te Anau voorbij bent, ligt de weg voor u open in het sprookjesachtige landschap van Fjorland.
Deze weg, die wordt beschouwd als een van de mooiste ter wereld, slingert door weelderige valleien, waar besneeuwde toppen van de Earl Mountains weerspiegelen in de beroemde spiegelmeren. Via het honderdjarige bos, onsterfelijk gemaakt op het grote scherm door “Lord of the RIngs”, heeft u toegang tot het fjord via de Homer Tunnel, gegraven tussen 1935 en 1954 door een berg die lange tijd ondoordringbaar geacht werd.
Na 20 kilometer bochten door de canyons, tekenen de oevers van de legendarische Milford Sound zich af, dat fjord dat Rudyard Kipling omschreef als het “8e wereldwonder”. Ongeacht het weer of het seizoen, u zult verbijsterd zijn bij het aanschouwen van het spektakel van de duizelingwekkende watervallen en de kliffen, gevormd door de 1e ijstijd, die zich vanuit de donkere wateren oprichten naar de lucht.

 Van Wanaka naar Tekapo, laatste etappe van de reis

9_Wanaka

Het merendistrict ontvangt u aan het einde van uw rit door Nieuw-Zeeland met een toeristisch programma gericht op ontspanning na al die uren achter het stuur: wandelingen rond het meer in Wanaka, wijnproeverij in Rippon Valley, stop bij meer Tekapo om de “kerk van de goede herder” te fotograferen, baden in het warme water en het uitzonderlijke uitzicht over het nationale park van Mont Cook overzien vanaf de top van Mont John, die meer dan 3700 meter hoog reikt.

Even een kleine herinnering aan de verkeersregels van Nieuw-Zeeland: 21 jaar oud zijn, een internationaal rijbewijs, snelheidslimieten respecteren (100 km/u buiten de bebouwde kom en op de enkele snelwegen; 50 km/u binnen de bebouwde kom), de verkeersborden volgen en, natuurlijk, altijd links rijden!

Wees voorzichtig op de wegen, die vaak maar een baan hebben, niet altijd geasfalteerd en onderhevig aan een nogal extreem en wisselend weer, wat bijpassende toerusting vereist, wat u terugvindt in uw huurauto.

Comments

comments

Deel het artikel