>  > 
Een geweldige Britse autovakantie

Het Verenigd Koninkrijk, beschreven als een land van landen door haar huidige premier, biedt een breed scala aan prachtige landschappen, een gevarieerde cultuur, en onverwachte plaatsen om te ontdekken. Ga op avontuur door Wales, Engeland en Schotland, en ervaar de antieke, moderne, wereldberoemde en geheimste schatten die onderweg op u wachten. Vergeet trouwens niet om links te rijden!

Cardiff, Wales

Cardiff Bay Cityscape

Begin uw geweldige Britse autovakantie in Cardiff, de hoofdstad van Wales. Rijd in plaats van de beruchte Welshe regen te trotseren rond het kasteel van Cardiff en langs de rivier Taff, voorbij het Principality Stadium, tot aan de baai van Cardiff in het zuiden van de stad, waar u kunt genieten van de meest prachtige landschappen, architectuur en bezienswaardigheden die Wales te bieden heeft.
Het Wales Millennium Centre en de Senedd (het Welshe nationale parlementsgebouw) bieden allebei uitzicht op het samenkomen van de rivieren Taff en Ely. Het zijn spektakels die u niet mag missen. Neem lunch in de haven alvorens u het Welshe hoofdstuk van uw autovakantie afsluit en haast u richting het oosten naar de volgende halte: Oxford.
Zeg rond de schemering “hwyl fawr” (vaarwel) tegen Wales en neem de buitengewone Severn brug over de rivieren Severn en Wye naar Bristol, Engeland. Van daaruit kunt u over de riviermonding van de Severn genieten van een magnifieke zonsondergang.

Oxfordshire, Engeland

Merton College, Oxford.

Ongeveer drie uur later arriveert u in de thuisprovincie van de oudste universiteit van de Engelstalige wereld. Oxfordshire zal gegarandeerd voldoen aan het clichébeeld van idyllische landschappen en pittoreske landbouwvelden, zoals velen zich Engeland voorstellen. Wanneer u de stad binnenrijdt, wees dan voorbereid op een plaats waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Oxford is een stad met een charmante uitstraling, zij wordt dan ook dikwijls beschreven als de ‘stad met de dromerige spitsen’.
Voordat u terug de weg opgaat na een volledig en hartig Engels ontbijt, zou u het ‘punteren’, Oxford’s versie van een gondelvaart, eens een kans moeten geven. Pak vervolgens een picknick in, maak uw gordel vast, en bid dat het Britse weer u meezit, alvorens richting het oostelijke deel van de Cotswolds te vertrekken.
Woorden schieten tekort om de schoonheid van dit landschap te beschrijven en op een milde dag is er niets ontspannener dan door het Engelse platteland te glijden met de ramen open (of het dak als u in een cabriolet zit). Parkeer in de buurt van Woodstock en picknick aan de voorkant van het verbluffende Blenheim paleis.
Neem een van de routes – het is moeilijk om er een te vinden die niet mooi is in dit deel van Engeland – terug naar de stad en pak een drankje bij de populaire, maar goed verborgen Turf Tavern. De gasten bestaan voor het grootste deel uit jongeren en studenten, desalniettemin is dit de plek waar Bill Clinton zijn boekje te buiten ging en waar de voormalige Australische premier Bob Hawke een meter bier in 11 seconden opdronk, waarbij hij een Guinness World Record neerzette. Waarschijnlijk is het beter de meters bier over te slaan gezien u weer vroeg op moet, zodat u op tijd op weg kunt naar de volgende halte: het Lake District.

Het Lake District: Cumbrië, Engeland

Stunning landscape of Wast Water and Lake District Peaks
Stunning landscape of Wast Water and Lake District Peaks

De route in noordelijke richting naar Cumbrië is wellicht niet de meest spannende rit: de snelweg strekt zich eindeloos en onveranderlijk voort voor grote delen van Engeland, de grote steden die de weg naar het noorden wijzen daarbij achter zich latend. U zult er echter geen spijt van hebben.
Het Lake District zal deze eentonigheid doorbreken, de horizon verschuift en een groen en heuvelachtig landschap vangt uw blik. De 1424 vierkante kilometers van het Lake District vormt Engelands grootste (naast andere overtreffingen) nationale park. De grootste berg van Engeland (Scaffell Pike), het diepste meer (Waswater) en het langste meer (Windermere), zijn allemaal hier te vinden en zorgen voor een spectaculaire reeks landschappen. Het park staat bovendien op UNESCO’s lijst van werelderfgoederen. Mocht deze verzameling van onderscheidingen u niet genoeg verleiden, er is nog een aantal geweldige restaurants, cafés en hotels, allemaal met hun eigen Cumbrische uitzichten, waar u even uit kunt rusten en een selfie kunt nemen.
Mocht u tijd hebben, maak dan een rit langs Carmel Peninsula en Lake Windmere voor een aantal unieke en adembenemende routes waarbij u tussendoor kunt stoppen bij de steden Kendal en Bowness, waar de historische huizen zeker het bekijken waard zijn. Rijd naar Eden Valley en Penrith en word beloond met uitzichten op zandstenen dorpjes en prehistorische monumenten. Wanneer u zich los kunt wrikken van de pracht van Cumbrië, vertrekt u in noordelijke richting de grens over naar Schotland.

De westkust van Scotland

Glencoe mountains and landscape, in cloudy day, Scotland

Ga richting het noorden door Glasgow en volg de A82 helemaal tot aan Glencoe. De weg snijdt door het grootste deel van het Trossachs Nationale Park en loopt parallel aan Loch Lomond voor bijna de helft van de reis. Het is onnodig te zeggen dat u het grootste deel van de reis onder de indruk zult zijn van de schoonheid waar het Schotse landschap bekend om staat. Bewonder de huisjes die als stipjes langs “the bonnie, bonnie banks” van het grote meer staan en vergeet niet de levendige kleuren van de omringende begroeiing in u op te nemen.
Scheur door de passage van Glencoe, James Bond stijl. Dit landschap – te zien in de film Skyfall en ontzagwekkend ongeacht het seizoen of weer – zal meer dan genoeg zijn om u kippenvel te bezorgen tijdens deze etappe van uw autovakantie. Richting Glenfinnan komt u langs het beroemde viaduct dat een iconische rol in de Harry Potter franchise speelt.
Parkeer bij het bezoekerscentrum voordat u de stad in gaat en loop naar het uitzichtpunt voor een fantastisch fotomoment. Mocht u hongerig zijn of behoefte hebben aan een kop koffie, de Glenfinnan dinerwagen – een gerenoveerde treinwagon waarvan een restaurant gemaakt is – ligt slechts op een steenworp afstand en heeft een aantal van de lekkerste Schotse scones met geklopte room en aardbeienjam uit de regio. Als u terug bent in de auto, draait u om bij Fort William en rijdt u via de kronkelige route naar het westen. Een paar prachtige uren later komt u aan in Arisaig, een van de meest westelijke punten van het vasteland van Groot-Brittannië.
In een golvende beweging langs de kust rijden is een spannende ervaring en in de zomer kunt u tot diep in de nacht doorrijden. Stop bij een van de vele witte stranden die de kust omlijnen en kijk over de eilanden Eigg, Muck, Rum en Canna naar de zonsondergang. U bent zó ver noordelijk dat de zon in de zomer niet volledig ondergaat. De lucht zal rond middernacht nog steeds een lichtblauwe gloed tonen.
Alvorens u richting het oosten gaat, waagt u dan nog eens 16 kilometer naar Mallaig, hier vindt u huiselijke cafés en gezellige B&B’s. Zorg ervoor dat u een stukje verse vis proeft voordat u de omgeving van de westelijke eilanden van Schotland verlaat. Trakteer uzelf op een aantal schelpdieren, garnalen en sint-jakobsschelpen, zij gaan perfect samen met een bord patat en kosten bijna niets in deze mooie kuststad!

De oostkust van Schotland

Edinburgh
Edinburgh

De rit van het westen naar het oosten, hoewel minder schilderachtig, is niet zonder verdienste. Rij via Stirling – het oude thuis van de Schotse kroon – naar Edinburgh richting St Andrews. Hoewel het weer hier onbetrouwbaar is, zal de sombere regen alleen maar bijdragen aan de romantiek van de broeierige, gotische architectuur van de stad.
Rijd de hele Prince’s Street af en neem in Edinburgh bepalende kenmerken in u op, zoals het Walter Scott Monument en het kasteel van Edinburgh, voordat u naar het paleis van Holyroodhouse toegaat, een van de residenties van Hare Majesteit de Koningin in Schotland. Ga naar Arthur’s Seat, de belangrijkste piek van een groep heuvels in Schotland, die het grootste deel van Holyrood park vormt. Het uitzicht op Edinburgh vanaf de ‘zevende heuvel’ van de stad zal ongetwijfeld spectaculair zijn.
Vanaf deze plek kunt u George Heriot’s school zien, die, afgezien van een prachtig voorbeeld van renaissance architectuur de inspiratie achter Zweinstein vormde, de school van hekserij en tovenarij, en de belangrijkste plek in J.K. Rowling’s Harry Potter boeken.
Vanuit Edinburgh reist u over de Forth Rail Bridge, een van ’s werelds meest indrukwekkende bouwkundige prestaties en onderdeel van UNESCO’s werelderfgoed, naar Fife. Verlaat de vierbaansweg en neem de meer schilderachtige kustwegen in de richting van Cupar. Een aanrader is om te stoppen bij Anstruther voor wat vis met patat die over de hele wereld wordt aangeraden. 14,5 kilometer later arriveert u in St Andrews.
Geniet van de architecturale hoogstandjes die de tand des tijds hebben doorstaan in deze antieke stad, waaronder de Universiteit van St Andrews, de op drie na oudste universiteit van de Engelstalige wereld en de oudste in Schotland.
Uw autovakantie komt tot een einde bij de ruïnes van het St Andrews kasteel, met een kleurrijke en grillige geschiedenis als huis van koningen en gevangenen die net zo kenmerkend is als het Britse weer, en waarschijnlijk net zo kenmerkend als al uw ontdekkingen tijdens uw tour door Groot-Britannië.

Comments

comments

Deel het artikel