>  >  > 
Bekijk de top vijf van autotochten door Spanje

Het maken van een autotocht door Spanje is geen moeilijke keuze. Het land heeft namelijk enkele van de beste wegen van Europa die in alle windrichtingen het adembenemende landschap doorkruisen. Met zoveel keuzemogelijkheden is het een leuke uitdaging en hoef je alleen maar te beslissen waar je het beste naar toe kan gaan en waar je onderweg het beste kan stoppen.

 

 

Maak van je autorondreis door Spanje een reis door Catalonië

1-Road-trip-Espagne-Catalogne-Cadaques-179092073

Barcelona mag dan de bruisende hoofdstad van Catalonië zijn, maar veel van de regio’s andere attracties kun je wat noordelijker langs de kust vinden, in de richting van de Franse grens.
Je basiskamp opslaan in Girona en een auto huren in Spanje is een uitstekende manier om zijn verborgen schatten te ontdekken.
Het witgekalkte middeleeuwse stadje Cadaqués ligt op een uur rijden naar het noorden. Het plaatsje zit boordevol geschiedenis en wandelen door de met klinkers geplaveide straatjes en middeleeuwse gebouwen is een heerlijke manier om de morgen te besteden tijdens je rondrit door Spanje. Vooral het uitzicht vanaf de Santa Maria kerk is een niet te vergeten ervaring.
Een andere makkelijke dagtrip vanuit Girona is die naar Besalu, het best bewaard middeleeuwse stadje in Catalonië. Maak een kleine stop op de C-66 vlakbij Serinyá en ontdek de geheime grotten met prehistorische schilderingen, waarvan bijna niemand weet dat ze daar aanwezig zijn.
Als er daarna nog tijd voor is, pak dan de kleinere wegen naar het zuiden vanaf Girona en trek langs de Costa Brava. De turquoise baai van Begur is een van de vele mooie kleine vissersplaatsjes waar je kunt stoppen en genieten van een ontspannen lunch.

Een autoroute door Spanje in de voetstappen van de Moren

2-moors

De steden in het zuiden van Spanje zijn een smeltkroes, en lang een ontmoetingsplaats geweest voor reizigers van heinde en verre. De enorme invloed van de historische Arabische bezetting is tot op de dag van vandaag nog zichtbaar.
Waar kun je beter starten dan in de magnifieke stad Granada waar het rode paleis, het Alhambra, zich aftekent tegen de achtergrond van de bergen. Afgezien van de voor de hand liggende bezienswaardigheden is de rustige en prachtige oase van het Carmen de los Martires park een onverwacht plezier.
Bij vertrek uit Granada is de N-432 een langzamere maar mooiere route voor de trip naar Cordoba, slingerend door het grimmige bergplateau. Het loont de moeite de nacht door te brengen in de stad, zodat je de hele dag hebt om zijn kleine straatjes te verkennen en de iconische Moskee-Kathedraal met zijn rijke mix van Katholieke en Moorse stijlen.
Terug op de weg blijken de goed onderhouden snelwegen van noord Andalusië erg rustig te zijn, waardoor de tocht van Cordoba naar Sevilla een ontspannen trip is op een glad wegdek, een autotochtparadijs! En als de temperatuur in de late middag omhoog gaat, kun je de dag onderbreken met een ijsje bij La Abuela’s ijswinkel in het dorp Éjica.
Vanaf hier is het in een wat Noord-Afrikaanse sfeer een ontspannen rit naar de stad van Flamenco als afsluiting van je rondreis door Spanje.

Een autotocht door Spanje’s Baskenland, van de bergen naar de zee

3-Road-trip-Espagne-Pays-Basque-482278961

Zelfs in de bergachtige Baskische regio is het wegennet uitstekend en modern. Dit betekent dat een rit door het Spaans Baskenland ook goed te doen is.
Begin je toer in de betoverende kustplaats San Sebastian en geniet van een paar rondjes pinchos – Baskische tapas – bij Borda Berri, een van de beste restaurants in de omgeving met lekkere verse gerechten.
Ga vervolgens met je huurauto de weg op richting het oosten totdat je de Franse grens bereikt, waar je de brede N-121-A opgaat. Door de afwezigheid van scherpe bochten is de weg een heerlijke rit door de schaduwrijke bergen van het Aiako-Harria Nationaal Park.
Je kunt nu rechtstreeks naar Pamplona, maar je kan ook tijdens de fijne autorit een omweg maken naar de Baztan Vallei waar de groene pieken alleen maar onderbroken worden door idyllische dorpjes van wit stenen huizen boordevol bloemen.
Ga tot aan de heksengrotten bij Zugarramurdi – met een stop voor een koel drankje en een stevige sandwich bij de rustieke Txokoto bar in Elizondo – voordat je de route weer oppakt voor het laatste stuk naar Pamplona.
In minder dan anderhalf uur ben je in de historische stad, omgeven door middeleeuwse muren. Parkeren is in Pamplona geen probleem dus je zult makkelijk je weg vinden. Behalve als je in het festival seizoen arriveert natuurlijk, wanneer de straten met stieren gevuld zijn.

Een autorondreis door Spanje met een uitzonderlijk landschap in Gran Canaria

4-Gran_Canaria

Je hebt een eiland als Lanzarote nodig om een autorit door Spanje te beleven die letterlijk totaal anders is dan waar dan ook ter wereld.
Het buitenaardse landschap van het Timanfaya Nationaal Park op het eiland is zo buitengewoon dat de route door deze streek vaak wordt vergeleken met een rit op de maan.
In slechts 15 minuten vanaf het chique strandresort Playa Blanca – uitstekend voor ontbijt met uitzicht op zee – beland je in het ruige landschap waar de weg tussen de zwartkleurige rotsen doorslingert.
Zorg dat je op tijd arriveert voor de beste rijcondities en vrije wegen naar de top, waar goed georganiseerde stewards het parkeren vereenvoudigen. Er is ook een klein restaurant waar bij wijze van attractie kebab geroosterd wordt op sissende vulkanische stenen.
Als je het park verlaat ligt het eiland aan je voeten. Door zijn kleine afmeting kun je binnen 50 minuten de griezelige vulkanische grotten verkennen bij Cueva de los Verdes aan de andere kant van het eiland. Of duiken en snorkelen in de kleurrijke riffen van het mooie Puerto del Carmen op slechts 20 minuten afstand met de auto.

Een autotocht door Spanje’s binnenland: Bestemming Madrid

5-Road-trip-Espagne-Avila-La-Mancha-482036264

Als je het echte Spanje wilt zien dan is het spirituele binnenland van de Castilla y Leon regio “the place to be”. Maar, je zult er niet kunnen komen via de snelweg. Een autotocht door Spanje’s achterland is de enige manier.
Als je begint in Salamanca bevind je je met de auto op een steenworp afstand van enkele van Castiliës verborgen hoogtepunten. Neem de SA-210, een smalle maar redelijk rechte weg naar de Sierra de Francia waar de uitzichten steeds wijder worden.
Stop in het kleine dorpje La Alberca voor een staaltje van Spanje zoals het vroeger was; half houten huizen, met klinkers geplaveide straten met enorm veel charme. Laad de nodige snacks in voor de trip bij de traditionele Despensa del Solano hoekwinkel.
Vlakbij bevinden zich Mogarraz en San Martín del Castañar, nog twee aparte dorpjes die de moeite waard zijn voordat je arriveert bij de imposante torens van het oude Avila en zijn enorme stadswallen, de ideale plaats om te stoppen en de benen te strekken.
Van Avila rijd je naar het westen en bekijk je de pittoreske randen van het Cuenca Alta del Manzanares Nationaal Park totdat je Madrid bereikt, het moderne gezicht van Spanje en het definitieve einde van de klassieke autotocht.

Comments

comments

Deel het artikel