>  >  >  > 
Street art in België : een nieuwe toeristische attractie

Street Art is een stroming binnen de graffitibeweging, die aanvankelijk alle illegaal aangebrachte kunst op straat omvatte. Inmiddels is Street Art, in de vorm van stickers, sjablonen, posters, beelden en schilderingen, in de meeste plaatsen officieel toegestaan en is het zelfs een toeristische attractie aan het worden.

Het verschil tussen graffiti en Street Art is dat het bij graffiti om de naam van de maker gaat en bij Street Art om het kunstwerk zelf. De meeste Street Art artiesten werken dan ook anoniem.

Street Art is in België nog in opkomst

Street Art is in België nog niet op grote schaal aanwezig, maar wel méér dan in Nederland. Dankzij onder meer de Graffiti Jeugddienst in Gent en de landelijke organisatie Street Art Belgium wordt Street Art steeds bekender. De meeste Street Art is te vinden in Brussel en Gent, maar ook in Antwerpen en Hasselt vind je steeds meer kunst op straat.

Omdat er in vergelijking met andere Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Rusland, in België nog weinig Street Art te bewonderen valt, is het daar nog in opkomst als toeristische attractie. Inmiddels worden er in enkele Belgische steden georganiseerde wandelingen langs Street Art georganiseerd.Bredene

Brussel: vooral stripmuren

De Street Art is in Brussel vooral bekend door de vele stripmuren. Brussel heeft een heel rijk stripverleden, omdat heel veel beroemde tekenaars in Brussel zijn geboren of er gewerkt hebben. Vanaf 1993 zijn er overal in de stad grote schilderijen van stripfiguren zoals Kuifje, Robbedoes, Lucky Luke en de Smurfen op de muren verschenen.
Enige jaren later was het al mogelijk georganiseerde wandelingen langs deze stripmuren te volgen. Heden ten dage organiseert de Brusselse wandelvereniging Polymnia ook een zogenaamde Graffiti Tour met als titel “Graffiti: kunst of vandalisme?” Tijdens deze twee-en-half uur durende wandeling langs de stripmuren en ook overige kunst op straat komt de toerist alles te weten over graffiti en Street Art.Brussel

Gent: Street Art al jarenlang toegestaan

In Gent is er al sinds 1995 een gedoogzone voor Street Art in de Werregarenstraat. Dankzij de Graffiti Jeugddienst heeft Gent een goed uitgewerkt, legaal graffitibeleid. Deze dienst organiseert jaarlijks in de zomer “Graffiti jams” en een Street Art tour. De Gentse Street Art scene is de grootste in België.
Bij Street Art draait het met name om de dialoog tussen de artiest en de toevallige voorbijganger. Daarom werkt de Graffiti Jeugddienst vooral aan communicatievormen, die toegepast worden tijdens de 2 uur durende Street Art tour. Iedere deelnemer aan deze georganiseerde wandeling ontvangt na afloop het boek “Graffiti Anders Bekeken.”Gent
Ook in Antwerpen en Hasselt is Street Art als toeristische attractie in opkomst. In Antwerpen moet de toerist nog zelf zijn weg vinden, maar Hasselt houdt sinds september 2011 jaarlijks een Street Art festival. Daarbij zijn kunstzinnige gevels aan de Dorpsstraat en twaalf unieke kunstwerken van internationale Street Art artiesten aan de Kanaalkom te bewonderen.

Foto 1 : Ostende @ DaffyDuke Certains droits réservés CC-BY-SA

Foto 2 : Bredene @ samdecle Certains droits réservés CC-BY

Foto 3 : Brussel @ zzkt Certains droits réservés CC-BY-SA

Foto 4 : Gent @ samdecle Certains droits réservés CC-BY

Comments

comments

Deel het artikel