>  >  >  > 
Nergens zoveel gastronomie als in België

De kunst van lekker eten

België is een land waar je goed kan eten, maar Belgen gaan ook graag eten. De twee gaan samen, want zonder klanten kan de sector niet groeien. Daarom zegt men in België dat ook eten een kunst is. Bourgondisch leven en genieten van al het het lekkers, is er een levenshouding. Dat zie en proef je ook aan de gerechten. Klassiekers als stoofvlees met witlof kan je nergens zo goed eten. De eenheid tussen het land is soms ver te zoeken. Maar zowel in Vlaanderen als in Wallonië gaan ze graag met de benen onder een smakelijke tafel zitten. Op beide plaatsen vind je toprestaurants. Zelfs de trappistenbieren zijn mooi verdeeld. Drie in Vlaanderen en drie in Wallonië. Het is trouwens opvallend dat je nergens ter wereld zoveel trappisten-, abdij- en streekbieren vindt.

Eén land, veel streekgerechten

België is een klein land met streken. Figuurlijk, maar vooral letterlijk. Dit vertaalt zich in talrijke streekgerechten. Cuberdons uit Gent, witlof uit Brabant, filet d’Anvers uit Antwerpen, Oude Geuze uit de Zennevallei bij Brussel, Mechelse koekoek, Poperingse hop, Hasseltse graanjenever en veel meer. De traditionele streekproducten zijn een godsgeschenk voor de lokale gastronomie. België kent sinds lange tijd een groot aantal sterrenrestaurants waar sterrenchefs de dienst uitmaken, denk hierbij aan bijvoorbeeld Peter Goossens van Hof van Cleve en Geert Van Hecke van De Karmeliet. Maar een nieuwe lichting topkoks klopt op de deur van de gastronomische keuken. Deze Vlaamse Jamie Olivers, de Flemish Kitchen Rebels worden ze ook wel genoemd, combineren kookkunst met een groot respect voor traditie. De jonge Kobe Desramaults van In de wulf werd uitgeroepen tot beste chef van België. The Flemish Foodies, een groep jonge chefs uit Gent, organiseerden een heus festival. De rock-‘n-rol kitchen was in een mum van tijd uitverkocht.Vissen met plantaardige

Food pairing

Food pairing is ook een opvallende trend. Hier gaat het om de juiste ingrediënten combineren met bijvoorbeeld het juiste bier. Dat gaat veel verder dan het juiste bier in het stoofvlees. Ook in België beperkt de gastronomie zich niet tot de keuken van sterrenrestaurants. Tal van sterrenkoks hebben een eigen kookprogramma. Jeroen Meus staat aan de top met zijn ‘Dagelijkse kost’, maar ook met zijn klasserestaurant Luzine gooit hij hoge ogen. Ook Njam!, een echte kookzender, lokt veel kijkers.
Na een avondje tafelen nog naar huis rijden? Niet aan te raden als je een glaasje op hebt. Waarom er geen gastronomisch arrangement van maken? Talrijke hotels staan voor je klaar. Brussel mag je bijvoorbeeld hoog op de agenda plaatsen. Een stad met een ongekend aantal toprestaurants. De Comme Chez Soi staat al sinds 1926 aan de gastronomische top. Of Bruneau, vlakbij de basiliek van Koekelberg. Ook een topper. Net als vele anderen.Verse groenten
Kortom, een gastronomische trip naar België plannen? Niet twijfelen, doen!

Smakelijk!

Foto 1 : Mosselen friet @ vbrewood01 / iStock / Thinkstock

Foto 2 : Vissen met plantaardige @ Mosselen friet / Hemera / Thinkstock

Foto 3 : Verse groenten @ elegeyda / iStock / Thinkstock

 

Comments

comments

Deel het artikel