>  >  >  > 
5 dingen die je moet weten voordat je naar België reist

1. Reisdocumenten

Om naar België te reizen heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig, maar je moet je daarmee desgevraagd wel kunnen legitimeren. Ook kinderen moeten een eigen legitimatie kunnen tonen. Soms wordt ook een Nederlands rijbewijs geaccepteerd, alhoewel dat officieel geen legitimatiemiddel in België is.

Om een voertuig, dus ook een huurauto, te mogen besturen moet je sowieso altijd een geldig rijbewijs bij je hebben. Dat hoeft geen internationaal rijbewijs te zijn, een Nederlands rijbewijs is prima.

2. Bezienswaardigheden tijdens de feestdagen

In België kun je uitstekend terecht voor leuke bezienswaardigheden, musea enzovoorts. Het is ook de moeite waard bekende steden als Antwerpen, Brussel, Gent en Brugge te bezoeken. Je kunt daarvoor prima ter plaatse een auto huren. Houd er wel rekening mee dat België afwijkende feestdagen kent. Winkels en banken zijn vrijwel altijd gesloten op die dagen en ook sommige attracties en musea.

Enkele afwijkende Belgische feestdagen zijn:

  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 21 juli – Nationale Feestdag
  • 15 augustus – Maria-Hemelvaart
  • 1 november – Allerheiligen
  • 11 november – Wapenstilstand

Tweede Kerstdag wordt in België juist weer niet gevierd.

3. Openingstijden winkels

De winkels in België zijn meestal van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur, soms gaan ze wat eerder open of wat later dicht. Supermarkten zijn vaak langer open, tot 20.00 of 21.00 uur.

Koopavonden zoals in Nederland zijn er in België bijna niet. Op toeristische plekken, zoals de bekende steden, zijn de winkels soms wel op zondag geopend. Koopzondagen zijn er maximaal zes keer per jaar, vaak als begin van de koopjesperiode, vaak solden genoemd.

4. Geld

België heeft ook de euro als munteenheid ter vervanging van de Belgische Frank. Bij de meeste geldautomate kun je met Nederlandse pinpassen geld opnemen. Bij winkels met een Maestro-logo kun je met een pinpas betalen.

Voor het maken van een reservering voor een hotel of een ander vakantieverblijf heb je vaak een creditcard nodig om de boeking te kunnen garanderen. Creditcards worden in vrijwel alle winkels en horecagelegenheden geaccepteerd, maar meestal niet bij pensions en bed & breakfasts. Het is daarom verstandig altijd voldoende contant geld bij je te hebben.

5. Taal

België is officieel een drietalig land, maar meestal spreken de meeste inwoners maar één of twee talen. In Vlaanderen wordt hoofdzakelijk Nederlands gesproken (meestal in een Vlaams dialect), in Wallonië bijna alleen Frans, en dan nog in een Waals dialect. In een klein deel van het land, in de Oostkantons, spreekt men Duits.
In Brussel is Frans de hoofdtaal, ook voor het Nederlandstalige deel van de inwoners. Nederlands spreekt men er zelden, maar over het algemeen kun je je wel in het Engels redden.

Méér informatie over België kun je vinden op de sites van de ANWB en Landenportal, ook over de mogelijkheden van het huren van een auto.

Comments

comments

Deel het artikel