>  > 
Autorijden in België: dichtbij huis het echte vakantiegevoel !

Bewegwijzering in drie talen

Veel Nederlanders gaan voor een autovakantie of een stedentrip naar buurland België. Autorijden in België is geen enkel probleem. Vanuit Nederland rijd je gemakkelijk de Belgische grens over, uit het westen meestal via Breda richting Antwerpen, uit andere delen van het land via Maastricht richting Luik.
België heeft een uitgebreide wegennet met moderne snelwegen zonder tolheffing en veel secundaire wegen, die alle hoeken van het land met elkaar verbinden. U moet er wel rekening mee houden, dat het ook op de Belgische snelwegen vaak heel druk is, met name op de ringwegen van Brussel en Antwerpen en de snelwegen er naartoe. Het is daarom verstandig om net als in Nederland zoveel mogelijk buiten de spitstijden te rijden.
Bij het autorijden in België moet je goed op de bewegwijzering letten, die niet in het hele land eenduidig is qua opmaak en kleurgebruik. Op sommige secundaire wegen is er soms helemaal geen bewegwijzering.
Bovendien is België een drietalig land. In Vlaanderen, waar ongeveer 60% van de bevolking Nederlands spreekt, staan daarom op de wegwijzers uitsluitend Nederlandstalige plaatsnamen, in Wallonië voor ongeveer 40% van de Franstalige bevolking uitsluitend plaatsnamen in het Frans. Ten oosten van Luik worden er behalve in het Frans meestal ook plaatsnamen in het Duits vermeld, omdat ongeveer 1% van de inwoners daar Duits spreekt.

Lagere brandstofprijzen

Bij het autorijden in België is het prettig dat Euro 95 en Superplus ongeveer 7% en LPG ongeveer 17% goedkoper zijn dan in Nederland. De prijs van diesel is bijna gelijk. Bij de meeste tankstations worden tijdens de normale openingstijden Nederlandse bankpassen en creditcards geaccepteerd, maar na sluitingstijd en bij onbemande tankstations zijn die passen soms niet bruikbaar.
Let er wel op – als je bij een onbemand tankstation toch kunt betalen met je pas of creditcard – dat er in eerste instantie als waarborg vaak een standaardbedrag van je rekening afgeschreven wordt. Dat is meestal een bedrag tussen de 100 en 150 euro, in principe voor een volle tank. Binnen twee weken wordt dit bedrag verrekend met het bedrag waarvoor je daadwerkelijk hebt getankt.Tankstation

Verkeersregels bijna hetzelfde

De verkeersborden in België zijn bijna hetzelfde als die in Nederland, op enkele uitzonderingen na, zoals het verbod op gebruik van cruisecontrol. Radardetectieapparatuur is verboden, maar navigatieapparatuur en telefoons met flitspaalsignalering mogen wél gebruikt worden.
De maximumsnelheid in de bebouwde kom bedraagt net als in Nederland 30 km (in aangegeven zones, meestal tijdens schooluren) of 50 km per uur, maar op de secundaire wegen en autowegen 90 km per uur. Op de Belgische autosnelwegen bedraagt de maximaal toegestane snelheid 120 km per uur (of lager indien aangegeven).
Een vakantie met de auto in België is dus prima te doen en door de lagere brandstofprijzen nog voordelig ook. Let wel goed op de verkeersborden, want op verkeersovertredingen staan in België hoge boetes van minimaal 55 tot maar liefst 3.000 euro!Luik
Foto 1 : Brussel © Philophoto – Fotolia.com

Foto 2 : Tankstation © Robert Hoetink – Fotolia.com

Foto 3 : Luik © Horváth Botond – Fotolia.com

Comments

comments

Deel het artikel