>  >  >  > 
De mooiste dorpjes in Wallonië

Een zeshoekig bord met een rode kerktoren en groene bosjes

Als u in Wallonië rondrijdt, komt u bijna overal wel een zeshoekig bord tegen met een rode kerktoren en groene bosjes, omgeven door een bruine rand. Dat is een teken dat u dan één van de mooiste dorpjes in Wallonië nadert. Momenteel dragen 25 dorpjes in Franstalig België als lid van de vereniging Les Plus Beaux Villages de Wallonie deze titel.
Om lid te kunnen zijn van de vereniging moeten de dorpjes voldoen aan een aantal voorwaarden. Ze moeten landelijk gelegen zijn, een karakteristiek dorpsgezicht hebben en er moet minstens één historisch monument staan. Ook moeten de huizen in het dorpje gebouwd zijn in de stijl van de streek: dat wil zeggen dat de muren van natuursteen en de dakpannen van Ardense leisteen moeten zijn.
Ieder aangesloten dorpje heeft zijn eigen bijzondere attractie, zoals een eeuwenoude wasplaats, een Romaans kerkje of een indrukwekkende kasteelboerderij. Ook zijn er meestal ambachtelijke specialiteiten verkrijgbaar, zoals de bijzondere Hervekaas, het sinaasappelaperitief Florange of bier uit eigen brouwerijtjes.
Vanuit ieder mooiste dorpje in Wallonië kunnen er wandelingen gemaakt worden langs goed bewegwijzerde routes. Wij laten hier drie van de 25 mooiste dorpen de revue passeren.

Olne in het land van Herve, Sohier in Fagne-Famenne en Chardeneux, in Condroz

Het dorpje Olne valt op in het landschap, waar de zachte glooiingen van Land van Herve aansluiten op de vele Ardense massieven, doordat het spitse leien dak van de Sint-Sebastiaanskerk erbovenuit steekt. Het dorp heeft de harmonieuze kenmerken van de Maasrenaissance en de homogene architectuur uit de 17e en 18e eeuw. De huizen en boerderijen zijn gebouwd met kalkhoudende breuksteen.
Het dorpje Sohier heeft veel goed onderhouden of compleet gerenoveerde traditionele huizen, waardoor het kwaliteit uitstraalt. Er zijn maar liefst 13 boerderijen in dezelfde stijl. De meeste van de uit kalksteen opgetrokken huizen zijn gebouwd in de 19e eeuw. Ze hebben meestal grote voortuinen, die aansluiten op de goed onderhouden pleintjes en straten. Een kasteel, een dorpsschool en een kerk met pastorie completeren het straatbeeld.Condroz
Het dorpje Chardeneux ligt op de zuidhelling van een heuvel en strekt zich uit naar een door de weilanden kronkelend beekje. De monumentale kerk is een blikvanger tussen de bebouwing van typisch 18e- en 19e-eeuwse architectuur uit de Condroz. Opvallend zijn de grijze en zwarte tinten van de kalksteen en de leien van de bebouwing. Toch heeft het straatbeeld hier zijn open en landelijke karakter weten te behouden.

Geniet met al uw zintuigen

Wij adviseren u deze mooiste dorpjes in Wallonië eens met een bezoek te vereren en behalve van de unieke bebouwing ook te genieten van de speciale ambachtelijke lekkernijen. En vergeet ook niet een wandeling te maken door het dorpje zelf en de prachtige, rustgevende omgeving!
TreignesFoto 1 : Dinant © bluesky6867 – Fotolia.com

Foto 2 : Condroz © mariesacha – Fotolia.com

Foto 3 : Treignes © Uolir – Fotolia.com

Comments

comments

Deel het artikel